Treldehuset | A Spectacular Summer House

Treldehuset | A Spectacular Summer House

Treldehuset_297_photographer_Mikkel_Frost.jpg

Danish architecture and design is world famous for its bold and distinctive approach to residential buildings. This summer house is certainly no exception and this inspiring project was designed by CEBRA architects. Located in the Vejle Fjord on the Danish mainland, around an hour south of Åarhus.

CEBRA: "The summer house is located right next to Vejle Fjord on a scenic site with distinctive trees. The view of the fjord, the coastal atmosphere and the nature that encourage an active outdoor life had important influence on the design. At first glance, the house is traditionally designed with a pitched roof paralleling the long sides of the site and a gable facing the view. However, at a closer look, we are dealing with a kind of double house – a house inside a bigger house. This idea evokes thoughts of the Russian babushka dolls."

Tredehuset_207_photographer_Mikkel_Frost.jpg
Treldehuset_108_photographer_Mikkel_Frost.jpg

"The effect of a double house is achieved by placing the thermal envelope beneath and inside a bigger house. In this way, a roofed outdoor area occurs between the thermal envelope, the actual house and the larger shell, which give access to a protected area – a continuation of the interior which allows you, even on rainy summer nights, to eat, grill or maybe clean a newly caught fish. This transitional zone between indoor and outdoor constitutes an interesting space between the characteristic trees with a view of the fjord."

Treldehuset_166_photographer_Mikkel_Frost.jpg

"The house is covered with dark slate on both roof and facades and is thus experienced as a frame in a single material. This exterior shell is lined with larch and is outlined by aluminium profiles. The interior is characterized by a white finish, concrete and sheathing of larch making a strong connection between the roofed patio and the interior. On warm summer days, the large sliding doors of glass can be pushed aside connecting the living room and the terrace."

Treldehuset_242_photographer_Mikkel_Frost.jpg
Treldehuset_407_photographer_Mikkel_Frost.jpg

"The heated part of the house is divided into two parallel spaces running along the narrow site. To the west, the common rooms of the house, including kitchen, dining area and a living room, are placed corresponding to the widest part of the outdoor area. The smaller rooms, such as bathroom, utility room and guest room, are placed on the eastern side. All the rooms are regular and private, but the bedroom with a view of the fjord can be opened towards the living room."

Treldehuset_429_photographer_Mikkel_Frost.jpg
Treldehuset_433_photographer_Mikkel_Frost.jpg
Architects: CEBRA
Photograps by: Mikkel Frost | CEBRA

 

Restaurang Spill

Restaurang Spill

Forager & Chef - Niki Sjölund

Forager & Chef - Niki Sjölund