Idunsgate Apartment Development

Idunsgate Apartment Development

This stunning, airy apartment is designed by Haptic Architects, a London and Oslo based practice. The apartment is on the top floor of a 19th century apartment building in central Oslo. The clients of the practice purchased the loft space above the apartment, and carried out a full scale refurbishment, bringing the two floors into one unified space.

IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4357.jpg

One of the key successes of the design is the use of the every nook and cranny in the building. Even the stairwell is an integral part of the design. 

The architects refer to "spatial drama" and it is clear from these pictures that the end result is certainly dramatic! The en-suite bathroom to the master bedroom is organised over three different levels, while a sunny terrace has a large glass wall that brings evening light deep into the apartment with spectacular results. 

300x300_SK168.jpg

"The original kitchen was tight, inefficient and north facing. By moving it into the common areas we could create a light, airy and spacious space that becomes the social heart and integrates with the rest of the apartment." explained Haptic Architects. Within the kitchen a small fireplace is integrated into the kitchen worktop for an unusual and spectacular feature. To integrate the features, the kitchen fronts are painted to match the colour of the fireplace.

IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4526.jpg
0307-SimonKennedy-Haptic-Norway-167.jpg

The bathroom incorporates several level changes, and by using large scale 100x300cm tiles, the impression is of one that is carved out of a single block of stone.

0307-SimonKennedy-Haptic-Norway-166.jpg
IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4539.jpg
IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4414.jpg
IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4451.jpg

The centrepiece of the apartment is the feature staircase connecting the two main levels. A modular, powder coated, white steel stair is suspended between the joists and connects to a low storage/sofa unit that runs along the front façade. What an incredible result!

IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4591.jpg

Some loft space has been sacrificed to create a double height space over the living room.

IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4595.jpg
IngerMarieGrini_Idunsgt_MG_4570.jpg
Website: hapticarchitects.com
Photography by Simon Kenndy and Inger Marie Grini.

Inspired by Nature - Carolinne B Jewelry

Inspired by Nature - Carolinne B Jewelry

Icelandic photographer Halldóra Kristín

Icelandic photographer Halldóra Kristín